Idegen tollakkal

Ahogy a címből kiderül, ma nem saját írást teszek közzé.

 

Az ok nagyon egyszerű. A www.utazomajom.com oldalon találtam egy cikket, ami szerintem sokaknak segíthet. A cikkben leírtakkal a gyakori utazóknak jó tisztába lenni, nem csak koronavírus járvány idején, ezért a teljes írást bemásoltam.
 
Ezt teheted, ha a koronavírus miatt lemondanád az utazásod!
 
Alapvetően elmondható, hogy ameddig a légitársaságok nem törlik az adott járatot, a koronavírus miatt semmilyen egyéb lehetőséged nincs, mint ami egyébként is lenne. Amikor korábban a Kínába tartó menetrend szerinti járatokat felfüggesztették, az utasok visszakapták a jegyárat, vagy pedig díjmentesen átfoglalhatták másik időpontra az utazást. Mivel jelenleg Olaszországba is minden gond nélkül repülhetünk (február 26-ai állapot szerint), ezért a koronavírusra hivatkozva senki sem halaszthatja, vagy törölheti a járatát.
A Ryanair-rel 10, míg a Wizz Air-rel 8 közvetlenül elérhető desztinációnk van Magyarországról, ezért velük foglalkozunk kiemelten.  Habár február 18-án és 22-án bizonyítottan koronavírusos utas utazott a Wizz Air fedélzetén, ez csak a tegnapi napon, egy héttel később bizonyosodott be. Ezután azonnali hatállyal kivonták a közlekedésből az érintett járatot teljesítő repülőgépet, és a vonatkozó szabályoknak megfelelően fertőtlenítik, majd újra forgalomba állítják.

 

Ryanair útlemondás, átfoglalás

A foglalások nem törölhetők. Ha nem szeretnél utazni, akkor erről nem kell tájékoztatnod a légitársaságot, egész egyszerűen nem mész ki a repülőtérre. Akkor sincs gond, ha amúgy már becsekkoltál. A jegyárat ez esetben viszont elbuktad.
Ha az odautat nem használod fel, a visszautat ettől függetlenül felhasználhatod. Ha nem utazol el, akkor a viteldíjat, valamint az egyéb díjakat és költségeket nem tudod visszaigényelni, de az utazás dátuma utáni egy hónapban lehetőséged van írásban kérni a kifizetett adótartalom visszatérítését. Az adó-visszatérítés adminisztrációs költséggel terhelt. Viszont, ha a visszatérítés összege kevesebb lenne, mint az adminisztrációs díj (6.800 Ft), nem térítenek vissza semmit.
Lehetőséged van névváltoztatásra is, ez a Ryanair esetében 40.250 Ft személyenként és útvonalanként. Tehát két fős foglalásnál egy retúr út esetén a névváltoztatás díja 161.000 Ft, emiatt a legtöbbször nem érdemes “árulni” a jegyet, mert egész egyszerűbben olcsóbb újat foglalni.
Ha Te utaznál továbbra is, de más időpontban, vagy más útvonalon, akkor utasonként és útvonalanként szezontól függően 10.200 és 20.400 Ft közötti áron tudsz módosítani, persze ha a kiválasztott jegy drágább, mint az eredetileg foglalt, akkor a különbözet kifizetése is téged terhel.
Wizz Air útlemondás, átfoglalás
Jó hír, hogy a Wizz Air-nél lehetőséged van a törölni a járatod. Ennek ára ‎20.750 Ft járatonként és utasonként, ami azt jelenti, hogy csak akkor van értelme, ha a retúr jegyed többe került, mint 41.500 Ft. Ekkor a különbözetet visszakapod. Ha nem szeretnél utazni, akkor egyszerűen nem mész ki a repülőtérre, nem kell külön jelezned a Wizz Air-nek.
Ha nevet szeretnél változtatni, akkor utasonként és útvonalanként ‎15.550 Ft fog terhelni. Ha ennél amúgy olcsóbb lenne a jegy, akkor nincs értelme változtatni, inkább vegyél egy új jegyet.
Ha Te utaznál továbbra is, de más időpontban, vagy más útvonalon, akkor utasonként és útvonalanként szezontól függően‎ 10.350 Ft – ‎13.800 Ft közötti áron tudsz módosítani, persze ha a kiválasztott jegy drágább, mint az eredetileg foglalt, akkor a különbözet kifizetése is téged terhel, ugyanúgy, mint a másik fapados esetében.
Frissítés: időközben a Wizz Air ritkította a március 11 – április 2 közötti olaszországi járatait. Az érintett utasokat legkésőbb 15 nappal az indulás előtt e-mailben értesíti a társaság a járatuk törléséről, és választhatnak, hogy elfogadják az ingyenesen, más dátumra felajánlott átfoglalást, vagy visszakapják az eredeti viteldíj 100 százalékát, illetve WIZZ számlán történő jóváírás formájában a 120 százalékát.

Normál légitársaságok

Nem fapados légitársaságoknál a legtöbb esetben névátírásra nincs lehetőség. A jegyed tarifájától függően adott esetben időpont módosítást eszközölhetsz, viszont ez nem csak légitársaságonként, de jegyenként is eltérhet, ezért minden esetben vedd fel a kapcsolatot az adott ügyfélszolgálattal.

Szállások

Nem lemondható szállás esetén érdemes felvenni a kapcsolatot a szállásadóval, hátha méltányossági alapon kapsz vissza valamennyi pénzt, vagy áttetetheted az utazást. Erre nem kötelezhetők jelenleg a szállodák, de sok esetben “jófejségből”megteszik.

Biztosítás

A járvány nem biztosítási esemény, tehát a koronavírus miatt az utazásod nem lemondható. Ha van útlemondási biztosításod, akkor sem tudod érvényesíteni, ha csak egyszerűen nem szeretnél elutazni, kivéve, ha betegség miatt (igazolható módon) nem utazhatsz. Ha a Konzuli Szolgálat utazásra nem javasolt térséggé nyilvánítja a kiszemelt desztinációd, országot, vagy az országon belüli térséget, akkor az utazási irodán keresztül foglalt utazás árát visszakapod.

Forrás: UTAZOMAJOM / 

 

Megosztás:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Legutóbbi bejegyzések

Messenger